Høvding Sverre XO
Høvding Sverre XO er en fast kittmodnet ost ystet på samme måte som de andre høvdingostene, men modnet mer enn 12 måneder. Den er veldig godt utviklet smak. Den er 3-3,5 kg og 25 cm i diameter.
Denne osten er veldig fast, men kan fint skjæres i skiver. Osten er fin å gratinere, rasp den som en parmesan eller nyte den som den er på enten kjeks eller brød med gele.
Fikk bronse ved NM i gardsost i 2015, sølv i NM 2016, bronse i NM 2019, sølv i NM 2021 bronse i VM 2018! Fikk spesialitetsmerket fra Matmerk i oktober 2015.
___
Høvding Sverre XO hard washed cheese.
-Extra old. Matured for more than 12 months.
Sverre Sigurdsson var konge i Norge på slutten av 1100-tallet. Han var birkebeinerhøvding og konge på den tiden da Nidaros (Trondheim) var hovedstaden i landet. Han bygde blant annet Sverresborg, og gården Gelmin i Orkland var en av hans kongsgårder.
___
Sverre Sigurdsson was king og Norway in the late 1100s when Nidaros (Trondheim) was the capital of Norway. He was the leader of the group of men callen Birkebeinere, and he built «sverresborg»/ Sverres fortress in Trondheim where you find a museum today. He had farms all over the country where he could live when he passed by. One of them was Gelmin farm, wich is called Gjølme farm today.